Lemmikin omistamisen vastuusta

Lemmikin omistamisen vastuusta

Koiran ja kissan omistaminen on etuoikeus. Ihan jo senkin vuoksi, että lemmikin hyvinvoinnista huolehtiminen vie rahaa ja muita resursseja, mutta myös sen tuomien ei-materialististen arvojen vuoksi.

On etuoikeus saada havainnoida näiden luontokappaleiden elämää ja tutustua jokaiseen yksilölliseen, uniikkiin persoonaan.

Siinä missä ihminen on etuoikeutettu elämään koiran tai kissan kanssa, on lemmikin omistamisessa suuri vastuu. Aivan valtava vastuu. Ihmisen on tunnettava lemmikin tarpeet sekä lajityypillinen käytös, jotta voisi ymmärtää vastuunsa laajuuden kokonaisuudessaan.

Yksikään kissa tai koira ei ole VAIN kissa tai VAIN koira. Jokainen lemmikki on kokoelma käyttäytymistarpeita, elekieltä, persoonallisuutta, älykkyyttä, toiveita, oppimista ja potentiaalia.

Jotta ihminen voisi ymmärtää vastuunsa lemmikistä tulee tämän oikeasti _opiskella_ faktatietoa eläinlajista sekä viedä tätä osaamista käytäntöön.

Ihmisen vastuulla on pyrkiä toimimaan eettisesti eläimen kanssa, haluta paneutua sen koulutukseen ja terveydenhuoltoon. Vastuulla on myös antaa lemmikille aikaa sen tarvitsemiin asioihin, kuten lenkkeilyyn, leikittämiseen, hellimiseen, sosiaaliseen kanssakäymiseen, ruuanhankintaan, terveydenhoitoon ja kouluttamiseen.

Helppoa koiraa ei ole. Kissa ei ole helppo lemmikki. Eläimen kanssa eläminen saattaa tuntua helpolta, eli arki saattaa olla sujuvaa ja konflikteja ei tule. Tätä ei kuitenkaan ikinä saa sekoittaa siihen, että lemmikkieläimet vaatisivat vähän panostusta. Tietenkään mitään ei kannata tehdä oman henkisen tai fyysisen hyvinvointinsa kustannuksella, sillä lemmikki hyötyy parhaiten hyvinvoivasta huolehtijasta. Ihmisten arki saattaa olla toisilla hyvinkin kiireistä ja niillä korteilla pelataan mitä pöydässä on. Vaakakupissa siis painavat sekä lemmikin tarpeet että omistajan resurssit.

Lemmikin omistaminen on kuitenkin etuoikeus, josta kannattaa nauttia täysillä jokainen päivä.